Kommunikation

Kommunikation er grundlæggende for menneskelig interaktion, og kan foregå verbalt og non-verbalt. Det forstår vi som totalkommunikation.

Kommunikation er ikke kun træning af tabte funktioner, men foregår i alle interaktioner med borgeren, og anvendes af alle fagpersoner. Kommunikation er et bærende element og en vigtig del både i samspillet og for motivationen.

For de borgere der er ramt af afasi eller på anden vis har fået begrænset deres evne til at kommunikere, trænes og understøttes kommunikationen i det daglige. I den logopædiske intervention er fokus både at få udredt, målsat og trænet de udfordringer, borgeren har indenfor tale- og sprogvanskeligheder samt kognitive vanskeligheder.

Vi anvender KomTil (Kommunikativ Tilgængelighed) som overordnet tilgang. KomTil består af strategier og værktøjer til at understøtte samtale. Det adskiller sig særligt fra eksisterende tilgange og metoder ved at være udviklet sammen med personer med afasi, pårørende og sundhedsprofessionelle. Metoden fokuserer først og fremmest på relationen mellem mennesker, som det bærende element i samtalen, hvor de fysiske materialer til at understøtte samtalen er sekundært. Lunden har været med i Region Syddanmarks projekt ”sammenhængende forløb for borgere med afasi” hvor KomTil blev udviklet og hvor der blev udarbejdet en standardiseret tværfaglig værkstøjskasse.

Vi anvender metoden KOMPAS (KommunikationsPas), som er en samling af væsentlige informationer om borgerens liv og beskriver borgerens kommunikationsmuligheder. Den er skrevet i jeg-form i samarbejde med borgeren og pårørende. Den giver tværfagligt et godt og hurtigt overblik, over samtaleemner og borgerens evne til at se, høre, forstå og svare.

Emnerne i bogen kan være;

  • hvem er jeg?
  • hvad kan jeg lide/ikke lide?
  • vigtige personer i mit liv.
  • hvad vil jeg gerne lave selv/med andre.
  • jeg behøver hjælp til.

Vi benytter mange forskellige lav- og højteknologiske kommunikationshjælpemidler til at understøtte borgerens kommunikation såsom staveplade, øjenstyringsprogrammer eller apps for eksempel ”Predicitable” og ”Go talk now”. Vi har et tæt samarbejde med Kommunikations- Og Hjælpemidler i Esbjerg.

For de pårørende, der har brug for det, tilbydes råd og vejledning.

Komtil