aGQ9E4gg

Støttevejledninger

Ekstra vejledning og tryghed for borgeren

Til borgere i eget hjem tilbydes støttevejledninger, da det kan være nødvendigt med ekstra vejledning ved overdragelse af viden fra Lundens personale til det modtagende personale i hjemmet. Støttevejledninger giver derfor et godt grundlag for det personale, som skal hjælpe borgeren fremadrettet efter opholdet på Bo- og rehabiliteringscenter, Lunden.

Støttevejledningerne er individuelle specialudviklede vejledninger for, hvordan den enkelte borger hjælpes og støttes i fysiske, kognitive og sociale aktiviteter og funktioner. Disse vejledninger er gode redskaber for fagpersoner og pårørende, som støtter borgeren i løbet af døgnet.

Mennesker med erhvervet hjerneskade kan have behov for, at aktiviteter og daglige rutiner sker på helt samme måde hver gang, for at det giver mening for borgeren. Hjerneskade kan forårsage komplicerede funktionsnedsættelser adfærdsmæssigt, kognitivt og emotionelt (Hjerneskadeforeningen). Det kan derfor være nødvendigt med vejledninger i døgnets faste aktiviteter for, at borgeren kan finde mening, udføre eller bidrage til aktiviteter i eget hjem med hjælp fra fagpersonale eller støtte fra familie. Støttevejledningerne er lavet i samarbejde med borgeren ud fra det individuelle hjerneatlas og døgnrytmeskema.

Under opholdet på Bo- og rehabiliteringscenter Lunden udvikles og udleveres et individuelt hjerneatlas til borgerne. Det kan med billeder og ord beskrive, hvor i hjernen skaden er og, hvilke konsekvenser det har for borgerens fysiske, kognitive, adfærdsmæssige og sociale funktioner.

Viden i overgange

Støttevejledningerne skal ses som tilgangs- og behovsbeskrivelse ved overlevering mellem ydelsesleverende instanser (sygehus, kommunal hjælp, dagtilbud) og er ikke kun for borgere, som har været på Lunden, Bo- og rehabilitering, men kan eksempelvis også laves ved en speciel lejringsmetode. Vejledningerne er beskrivelser med tekst og billeder, eller evt. en video. Har borgeren særlige teknologiske hjælpemidler, kan der også her laves en vejledning om tilkobling, anvendelse, vedligeholdelse og drift. Målgruppen for denne opgave er borgere med komplekse og svære fysiske og kognitive skader. Vejledningerne kan laves i forbindelse med eller efter besøg i det hjem, hvor aktiviteten udføres. Borgeren samtykker til udfærdigelsen af støttevejledningen, som sendes til borgerens hjemkommune, som en pdf-fil. Varde kommune vil modtage det i borgerjournalen Nexus.

For at forebygge at viden og funktioner går tabt ved sektor- og opholds-overgange, tilbyder vi også at komme ud og se funktionerne i det miljø, borgeren skal ud til, da tillærte funktioner og færdigheder er svære at overføre til et nyt miljø. Det vil dermed give en bedre kontinuitet i neurorehabiliteringen og forebygge overkompenserende handlinger.