Fra sygehus til Bo- og rehabiliteringscenter, Lunden

Når forløbet på sygehuset og den specialiserede genoptræning, er ved at nå sin ende, laver sygehuset en genoptræningsplan. Det er en plan og vejledning i genoptræning og vedligeholdelsestræning, som påbegyndes efter udskrivelse fra sygehuset.

Genoptræningsplanen indeholder:

  • En beskrivelse af helbredsforholdene ved den enkelte
  • En beskrivelse af hele indlæggelsesforløbet knyttet til hjerneskaden og den behandling, der i forløbet er givet.
  • En sammenfatning af personens helbredsrelaterede funktionsevner i relation til kropsfunktion, aktiviteter og psyke. Herunder beskrives resultater fra diverse tests og vurderinger, foretaget af forskellige sundhedsprofessionelle fagpersoner som eksempelvis: ergoterapeuter, fysioterapeuter, neuropsykolog, audiologopæd.
  • En beskrivelse af behovet og potentialet for genoptræning og/eller rehabilitering, samt målene herfor. Hvis der er et genoptræningsbehov og potentiale, som kræver koordinering mellem forskellige fagpersoner, beskrives dette ligeledes. Sygehuset har mulighed for at anbefale metoder og karakter af den videre indsats.
  • En samlet beskrivelse over fysiske forhold, som udgør behov for den enkelte, sygeplejefaglige behov herunder sårpleje, ernæringsterapi, medicin, kateter osv. Ligeledes kan der være psykiske forhold og behov, såsom skærmning og ro, eller særlige hensyn som overvågning eller fast vagt. Der kan også være forhold som begrænset antal personaler med kontakt, der udgør rehabiliteringsteamet, eller så få behandlingsovergange som muligt i forløbet.
  • En angivelse af tidsfrist for hvornår opstart af rehabiliteringen efter udskrivelse fra sygehus skal påbegyndes. Det er ofte meget få dage.

På baggrund af en plejeforløbsplan som sendes fra sygehuset til hjemkommunen, adviseres hjemkommunen om en forventet færdigbehandlings- og udskrivelsesdato.

Hjemkommunens visitator vurderer, om der er behov for et midlertidigt ophold, hvor genoptræning og rehabiliteringen kan finde sted. Det fremgår ved lov i genoptræningsplanen, om der er er behov for rehabilitering på specialiseret niveau. Nogle kommuner har selv centre og ellers køber og anvender de eksterne enheder.

 

Hjemkommunen udfylder visitationsskemaet, som findes her under visitationsskemaer, og undersøger om der er en ledig plads. Det er hjemkommunen der bevilger opholdet, samt de tilbud der eventuelt tilvælges.

DSC00536

Koordinering af rehabiliteringsopholdet på Bo- og rehabiliteringscenter Lunden

Bo- og rehabiliteringscenter Lunden er et kommunalt specialiseret rehabiliteringstilbud, som ligger i Varde Kommune. Opholdet kan kun visiteres af kommunerne, og vi kan optage fra hele landet. Vi tilbyder ligeledes mulighed for et fast botilbud efterfølgende, såfremt behovet er der, og der er en ledig bolig. Få mere information om rehabiliteringstilbuddet her.

I nogle tilfælde kommer kommunens visitator, sagsbehandler eller hjerneskadekoordinator ud på sygehuset, når udskrivelsen planlægges. Andre gange møder I dem først ved indskrivningsmødet, som afholdes indenfor de første 14 dage af dit ophold på Lunden. På mødet fortæller vi kort om forventninger til opholdet og hverdagen i Rehabiliteringsafdelingen. Ved slutningen af hvert møde aftales altid en dato for det næste møde.

Opfølgningsmøder afholdes herefter kontinuerligt gennem hele forløbet, hvor du og dine pårørende er med til at sætte- og ændre indsatsmål, som kommunen dokumenterer og arbejder hen imod.

Dit tildelte team af Lundens fagpersonale laver derefter mindre delmål i samarbejde med dig, så opgaverne er nemmere at gå til og fremskridtene føles lettere. Vi tager hele tiden udgangspunkt i dine ønsker, håb og drømme.

Du og dine pårørende vil skulle forberede jer på, at der vil være perioder, der opleves som to skridt frem og ét tilbage, mens fremskridtene andre gange er store og meget tydelige. Ligeledes kan der være funktionsevner, som ikke kan genvindes, og her vil personalet hele tiden støtte dig i accepten af funktionsevnetab og sætte ord på de fremskridt, som man ikke nødvendigvis selv ser, men som trods alt er der. Ligeledes vil personalet se dig, hvor du er, og gennem motivation, faglige metoder og dine ressourcer styrke dig og bygge bro hen mod dine delmål.

Mål og delmål sættes ud fra disse faktorer:

Mobilitet, egenomsorg, kommunikation, praktiske opgaver i hjemmet, samfundsliv, socialt liv og sundhed.

_IMG3806