Følge-hjem ordning

I forbindelse med udskrivelse fra Bo- og rehabiliteringscenter Lunden kan vi tilbyde at følge borgeren helt hjem.

Personalet starter allerede planlægning af udskrivelsesfasen, når borgeren kommer til Lunden, da ønsker, håb og drømme om boligform ofte er et mål for borgeren. Det er derved vejledende for hele rehabiliterings- og træningsindsatsen under rehabiliteringsforløbet. Vi tager ofte med borgeren hjem på visit i starten af opholdet på Lunden, for sammen med borgeren at undersøge muligheder og udfordringer, som der skal tages højde for ved udskrivelsen. Derved vil der være tid til at forbedre, tage højde for eller fjerne hindringer, således borgeren oplever en glidende overgang fra Bo- og rehabiliteringscenter Lunden til sit hjem. Når både fagfolk og borgeren vurderer og mærker de fysiske rammer, afdækkes om den ønskede boligform kan være en fremtidig bolig for borgeren. Det vil ofte først vise sig senere i forløbet, hvad der er muligt ift. til borgerens genvinding af funktioner.

Ved at bringe hjemmets rammer i spil, kan hjemmetræning under rehabiliteringsopholdet også planlægges, således træning udføres i borgerens eget miljø hvis muligt.

Følge-hjem ordningen kan bestå i flere hele dage eller timer, der planlægges som 1-1 med borgeren. Afhængigt af behovet, kan det tilvælges i situationer, hvor et ambulant forløb ikke er hensigtsmæssig.

Vi er fleksible i opgaveløsningen og går langt for den enkeltes borgers behov, derfor er geografi heller ikke en begrænsning.

Den borgerrettede følge-hjem ordning muliggør også, at det personale, som fremtidigt skal træne, hjælpe og støtte borgeren, kan få undervisning i den individspecifikke ADL og træning på Lunden eller i borgerens hjem, for at sikre en glidende overgang og opgave-overlevering.

vQUvIlF4

Jobparathed og tilbage til arbejde (TTA)

For en mindre del af borgerne, som har været i rehabiliteringsforløb på Bo-og rehabiliteringscenter, Lunden, kan indsatsmålet være, at komme tilbage til sin arbejdsplads eller i arbejde i større eller mindre grad. Det er ikke alle, som kommer 100% tilbage i forhold til tid eller opgaver, men at have en arbejdsidentitet, et netværk, en rolle og funktion, er for mange en motivationsfaktor og giver meningsfuldhed i hverdagslivet (Hvidbog om rehabilitering, 2022).

I samarbejde med borger, kommunens jobkonsulent/sagsbehandler og/eller borgerens arbejdsplads, kan Lundens medarbejdere medvirke til at vurdere, om der er forhold på arbejdspladsen, som kan være en udfordring for borgeren ved tilbagevenden til jobbet, eller om der eksempelvis er behov for et eller flere hjælpemidler. Lunden kan således være med til at følge borgeren tilbage på arbejdsmarkedet under hensyn til borgerens ressourcer og muligheder.

Med borgerens samtykke kan der ligeledes ydes information til arbejdsgiver eller kolleger om de kognitive og fysiske funktionsnedsættelser, således det kan indtænkes i fremtidig opgavetildeling, indretning af arbejdsplads og ledelse.

Herudover består indsatsen i at støtte borgeren til at finde de kompenserende strategier, til at kunne være i sin medarbejderrolle, hvilket eksempelvis kan være pauser/hjernehvil, kalenderstyring, struktur og rutiner. Her har borgerens indplacering i den kognitive pyramide betydning for input og output, samt borgerens værditilførsel på arbejdspladsen. Støtten til at komme tilbage på arbejdspladsen kan for borgeren bidrage til selvevaluering, erkendelse af begrænsninger og udfordringer.

DSC00430

Støttevejledninger

Til borgere i eget hjem tilbydes støttevejledninger, da det kan være nødvendigt med ekstra vejledning ved overdragelse af viden fra Lundens personale til det modtagende personale i hjemmet. Støttevejledninger giver derfor et godt grundlag for det personale, som skal hjælpe borgeren fremadrettet efter opholdet på Bo- og rehabiliteringscenter, Lunden.

Støttevejledningerne er individuelle specialudviklede vejledninger for, hvordan den enkelte borger hjælpes og støttes i fysiske, kognitive og sociale aktiviteter og funktioner. Disse vejledninger er gode redskaber for fagpersoner og pårørende, som støtter borgeren i løbet af døgnet.

Mennesker med erhvervet hjerneskade kan have behov for, at aktiviteter og daglige rutiner sker på helt samme måde hver gang, for at det giver mening for borgeren. Hjerneskade kan forårsage komplicerede funktionsnedsættelser adfærdsmæssigt, kognitivt og emotionelt (Hjerneskadeforeningen). Det kan derfor være nødvendigt med vejledninger i døgnets faste aktiviteter for, at borgeren kan finde mening, udføre eller bidrage til aktiviteter i eget hjem med hjælp fra fagpersonale eller støtte fra familie. Støttevejledningerne er lavet i samarbejde med borgeren ud fra det individuelle hjerneatlas og døgnrytmeskema.

Under opholdet på Bo- og rehabiliteringscenter Lunden udvikles og udleveres et individuelt hjerneatlas til borgerne. Det kan med billeder og ord beskrive, hvor i hjernen skaden er og, hvilke konsekvenser det har for borgerens fysiske, kognitive, adfærdsmæssige og sociale funktioner.

Støttevejledningerne skal ses som tilgangs- og behovsbeskrivelse ved overlevering mellem ydelsesleverende instanser (sygehus, kommunal hjælp, dagtilbud) og er ikke kun for borgere, som har været på Lunden, Bo- og rehabilitering, men kan eksempelvis også laves ved en speciel lejringsmetode. Vejledningerne er beskrivelser med tekst og billeder, eller evt. en video. Har borgeren særlige teknologiske hjælpemidler, kan der også her laves en vejledning om tilkobling, anvendelse, vedligeholdelse og drift. Målgruppen for denne opgave er borgere med komplekse og svære fysiske og kognitive skader. Vejledningerne kan laves i forbindelse med eller efter besøg i det hjem, hvor aktiviteten udføres. Borgeren samtykker til udfærdigelsen af støttevejledningen, som sendes til borgerens hjemkommune, som en pdf-fil. Varde kommune vil modtage det i borgerjournalen Nexus.

For at forebygge at viden og funktioner går tabt ved sektor- og opholds-overgange, tilbyder vi også at komme ud og se funktionerne i det miljø, borgeren skal ud til, da tillærte funktioner og færdigheder er svære at overføre til et nyt miljø. Det vil dermed give en bedre kontinuitet i neurorehabiliteringen og forebygge overkompenserende handlinger.

Billede af støtte til lejring