20240626_142609

Lundens historie

Fra amtsplejehjem til bo- og rehabiliteringscenter med specialisering på højt niveau

Den naturskønne grund, hvor Bo- og rehabiliteringscenter Lunden i dag ligger, var oprindeligt matriklen til Lunden amtsplejehjem, bo- og genoptræningscenter. Grunden blev opkøbt tilbage i 1965. Først i 1968 var amtsplejehjemmet færdigt og kunne huse 48 borgere samt forstanderparret, som boede i den sydligste bygning - det nuværende undervisningslokale. Først i 1969 blev stedet offentligt indviet, selvom det for længst var taget i brug. I 1973 blev stedet tilsluttet det offentlige kloaksystem.

Foruden plejen og genoptræning af beboerne på Lunden, har der altid været stor mængde kreativitet og håndværk knyttet til stedet og terapiafdelingen. Der er blevet klippet, vævet, syet, støbt lys, formet og udstillet. I dag arbejdes der i dagtilbuddet stadig med formning og kreative påfund, såsom beton og træarbejde, samt ler og glas.

Den aktive konkurrence-ånd har ligeledes altid hersket på Lunden. Støtteforeningen startede allerede i 1985 med at arrangere orienteringsløb for borgere i kørestol. Det afholder man også i dag flere gange om året.

I 2005 byggede man til de eksisterende bygninger og borgerne kæmpede for bedre stier i skovområdet, hvilket de fik.

I 2006 begyndte Lunden at specialisere sig i borgere med hjerneskade. I dag er Bo- og rehabiliteringscenter Lunden et af de få kommunale centre tilbage, som har rehabilitering på specialiseret niveau. Det er derfor også årsagen til at vi på Lunden optager borgere fra hele landet. Andre lignende centre er fonds- eller selvejende eller hører under regionale tilbud.

I 2017 blev der igen udvidet på Lunden, hvor man når op på de 23 boliger og 10 rehabiliteringspladser, der er i dag.

I 2024 blev Lundens eget varmtvandsbassin fornyet med 2 separate omklædningsrum og nye klinker.

På Lunden har vi mange gode venner 

I hjertet af Lunden er et stort lyst fællesareal med plads til fælles arrangementer, hyggelige samtaler, musik og spilaktivitet. I forbindelse hermed er hovedindgangen, hvor borgerne, med kig ud mod lunden og parkeringspladsen, tager godt imod deres pårørende. Her er en snert af duften af svømmehal og aktivitet. Lige udenfor er Lundens cykel-ven ved at klargøre en trehjulet parcykel til dagens cykeltur - strejf af vind i ansigtet og solen, der varmer huden, er et dejligt bidrag til hverdagen.

En gang i året kommer motorcykelklubben forbi og viser deres motorcykler frem - de giver gerne en tur i sidevognen.

Lunden er fysisk beliggende i Varde by med byskiltet stående ude på den anden side af hækken. Her er roligt med højt til himlen omkranset af trætoppe, som giver følelsen af en større afstand til anden civilisation. Det er dog nemt at komme til og fra stedet, da bybussen stopper ude på parkeringspladsen. Varde er en stationsby og er derfor godt forbundet via togtransport. Der er tillige cykelstier i begge retninger - mod byen og ud på landet. I skoven kan man lade sig opsluge af bøgebladenes raslen, der skaber skyggerum på de kørestolsvenlige stier.

Vores nabo består af Samstyrken, som er Varde Kommunes beskæftigelsestilbud til borgere med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse.

 

Besøg Varde lokalhistoriske arkiv for mere viden og billeder.

Bo- og rehabiliteringscenter Lunden 2024

20240626_142458