Et rehabiliteringsophold på specialiseret niveau er et midlertidig bo- og træningsophold til borgere, som grundet erhvervet hjerneskade ved sygdom eller ulykke, har behov for et målrettet, specialiseret og intensivt rehabiliteringsforløb. Målgruppen er voksne med hjerneskade, som har funktionstab af væsentlig betydning eller har komplicerede, omfattende funktionsnedsættelser inden for flere livsområder biopsykosocialt.
Forløbet sker i trygge og strukturerede rammer med de rette neurofaglige, socialpædagogiske, kommunikative og sundhedsmæssige kompetencer udført af fysio- og ergoterapeuter, pædagoger, audiologopæd, samt sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter. Forløbet koordineres tværfagligt, hvor der arbejdes både rehabiliterende og neuropædagogisk, således borgeren bliver mødt, hvor han/hun er under hele forløbet.
Rehabiliteringsforløbet tager udgangspunkt i borgerens ressourcer baseret på dennes ønsker, håb og drømme, samt den lægeordinerede genoptræningsplan fra sygehuset. Det tværfaglige team har sammen ansvar for at genoptræningsplanen følges med respekt for borgerens ønsker og mål. Der arbejdes frem mod at borgeren genvinder flest mulige funktioner og evner under opholdet, samt afslutningsvis afklaring af funktionsniveau og muligheder i hverdagslivet efter opholdet.
Opholdet bevilliges som et rehabiliteringsforløb på specialiseret niveau (Sundhedsloven §140 og §107 Serviceloven) gennem visitation og betalingstilsagn af hjemkommunen.
Et genoptræningsforløb på avanceret niveau er et midlertidig bo- og træningsophold til borgere, som grundet erhvervet hjerneskade ved sygdom eller ulykke, har behov for et målrettet og intensivt genoptrænings og rehabiliteringsforløb. Målgruppen er voksne med hjerneskade, som har funktionstab af væsentlig betydning, eller hvor der har været komplikationer i forbindelse med sygehusopholdet forinden.
Forløbet sker i trygge og strukturerede rammer med de rette neurofaglige, socialpædagogiske, kommunikative og sundhedsmæssige kompetencer udført af fysio- og ergoterapeuter, pædagoger, audiologopæd, samt sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter. Forløbet koordineres tværfagligt og der arbejdes med en neuropædagogisk og rehabiliterende tilgang.
Genoptræningsforløbet tager udgangspunkt i borgerens ressourcer baseret på dennes ønsker, håb og drømme, samt en eventuelt lægeordineret genoptræningsplan fra sygehuset. Der arbejdes frem mod at borgeren genvinder flest mulige funktioner og evner under opholdet, samt afslutningsvis afklaring af funktionsniveau og muligheder i hverdagslivet efter opholdet.
Opholdet bevilliges som et genoptræningsforløb på avanceret niveau gennem visitation og betalingstilsagn af hjemkommunen. Ved genoptræningsplan visiteres borgeren til Sundhedslovens §140 og Servicelovens §107. Hvis der ikke er en genoptræningsplan, visiteres borgeren til et midlertidigt ophold under §107 Servicelov.
Det ambulante forløb er et tilbud til borgere, som er - eller er ved at være færdig med et rehabiliterings- eller genoptræningsophold på Bo- og rehabiliteringscenter Lunden, hvor der er et ønske om at vurdere og afprøve udslusning til eget hjem inden endelig udskrivelse. I det ambulante forløb har borgeren endnu behov for intensiv træning i et omfang, men kan mange ting selv. I den periode kan der være fokus på den psykosociale tilpasningsproces uden for Bo- og rehabiliteringscenter Lunden, samt træning af ADL i hjemmets miljø. Et miljøskifte kan nemlig sagtens opleves som en hindring eller udfordring, fordi ting og sager ligger nye steder, eller skal ske i en anden rækkefølge. Hjernen skal tænke nye sammenhænge og kommer hermed på overarbejde igen.
Eksempler kan være, at borgeren er på Bo- og rehabiliteringscenter Lunden hver anden dag ugens første 2-5 dage, eller kommer i dagtimerne på hverdage og udfører trænings- og aktivitetsindsatser, og derefter tager hjem. Det giver mulighed for, at overgangen bliver så hensigtsmæssig for borgeren og pårørende som muligt. Forløbet kan også tilbydes, hvis borgeren kommer fra sygehus, eller midlertidige pladser, og godt kan fungere i hjemmet, men har brug for intensiv træning, for at genvinde flest mulige funktioner, fysisk, psykisk, kognitivt og socialt.
Sideløbende kan der pågå tilpasning af de støttefunktioner, der skal være på plads i hjemmet inden udskrivelse. Der kan også være forhold ved boligen, som skal tilrettes inden udskrivelse, som gelændere, ramper eller andre hjælpemidler.