Vores sanserum har mange muligheder for at stimulere borgerens sanser med henblik på at sænke eller øge arousal. Der er en vandseng med varme og bas og en projektor til visuelle og auditive stimuli. Der er en duftdispenser så duftsansen kan stimuleres. Vi har kuglestol, sansestol og hængestol, og der er forskellige typer af belysning.
Vi har flere af Nordic Sensi Chair - en moderne, velfærdsteknologisk sansestol. Gennem kontrollerede, vestibulære stimuli kan borgerens arousal påvirkes. Ved hjælp af forprogrammerede gyngeprogrammer, har den både motorisk og mental effekt. Nordic Sensi Chair anvendes både som en del af træningen, men også til hjernehvil. Høresansen kan stimuleres ved specialkomponeret musik og lyd fra MusiCure. Ydermere inddrages kugledyner, tyngdedyner og tyngdeveste i terapien med mulighed for udlån til brug på egen stue.
Vi anvender B-BAUM (Beroligende Behandling til Adfærds- og Udviklingsforstyrrende Mennesker), hvilket er en kropsafgrænsende behandlingsmetode, som har til formål at forbedre borgerens kropsskema og opnå mental trivsel. Behandlingen kombinerer blid facilitering og dyb trykmassage for at skabe ro og tryghed hos patienterne.
Vi bruger vagus-massage for at skabe tryghed og ro i nervesystemet og balancere arousal. Vagusnerven har indflydelse på mange vitale funktioner, og er en vigtig forbindelse mellem ens sociale adfærd og følelsesmæssige og fysiologiske tilstande. Vagus holdemassage udføres for at skabe ro og for at genopbygge fundamentet til at arbejde videre med højere kognitive hjernefunktioner.
Vi anvender trykbørstning til at give taktile og proprioceptive stimuli til de borgere, der har nedsat kropsopfattelse, nedsat følesans, indre uro/rastløshed, sansesult og/eller neglekt.
Til de borgere der er perceptionsforstyrret anvendes GTIT (guidet taktil interaktionsterapi). Formålet er gennem stimulering af den taktile og proprioceptive sans, at optimere borgerens mulighed for og evne til at indhente, sortere og bearbejde den information fra omgivelserne, som er relevant og nødvendig for deltagelse i hverdagens aktiviteter.
Gennem behandling med Vibrax gives vibrationer for at vække og øge opmærksomheden til hemiplegiske arm eller ben.
Vi har mulighed for at udarbejde en sensory profile på borgeren. Sensory Profile er et undersøgelsesredskab, der ud fra en klientcentreret tilgang giver viden og indsigt i borgerens sensoriske nervesystems bearbejdningsmønstre med udgangspunkt i hverdagens gøremål. Sensory Profile kortlægger en profil over borgerens sansebearbejdning og adfærd, hvor fokus er trivsel, udfordringer, ressourcer og aktivitetspræferencer.
Synssansen: Naturens farver, lyset og bevægelser i løv, vind og vand aktiverer synssansen positivt, virker afstressende på hjernen og tilladder hjernen at hvile, når øjnene ikke skal fokusere.
Høresansen: Lydene i naturen, som fuglesang, vind i træerne og rislende vand, skaber ofte en følelse af tryghed og ro.
Følesansen: At røre ved bark, blade, jord eller sten, stimulerer berøringssansen og kan skabe grounding - altså at være til stede i kroppen og i nuet.
Lugtesansen: Dufte fra skov, jord, blomster, urter og regn kan påvirkevores følelsesliv. Naturdufte som skovbund og lavendel kan have en afslappende effekt.
Smagssansen: Hvis man smager på spiselige planter, bær, eller urter i naturen stimuleres smagssansen med friske og ægte smagsindtryk. Det kan øge opmærksomhed og tilstedeværelse.
Ligevægts-sansen og muskelled-sansen: Ved bevægelse i ujævnt terræn, ved klatring, balancering, eller blot gang på forskelligt underlag, aktiveres sanser, der handler om balance, kropsfornemmelse og koordination.
Den viscerale sans (interoceptive sans): Den handler om kroppens evne til at registrere indre signaler. Den er afgørende for, at vi mærker, hvordan vi har det fysisk og følelsesmæssigt.
Samlet set skaber naturen et sanseligt miljø, der fremmer ro opmærksomhed, velvære og mental restitution.