Brush-up forløb

Brush-up forløbet henvender sig til borgere, som i længere tid har været udskrevet, eller bor i eget hjem, men hvor der vurderes at være potentiale for genvinding af funktionsevner med rette træning og indsats. Det kan eksempelvis være borgere med nedsat funktionsniveau grundet længerevarende sygdom. Der kan også være tale om borgere, som over tid har udviklet et nyt funktionstab. Der er måske kun begrænset fremgang i hjemmet og rehabiliteringen sker i mindre grad, fordi tid og træning er begrænset.

Her tilbyder Bo- og rehabiliteringscenter Lunden et kortere intensivt brush-up-forløb, som borgeren vurderes at kunne profitere af. Afhængigt af borgerens behov og potentialer, planlægges forløbet med inddragelse af logopæd, fysio- og ergoterapeuter, pædagoger, neuropsykolog med flere.

Tidsperspektivet er afhængigt af målet for opholdet, men kan typisk vare mellem 4 til 12 uger. Eksempelvis ville et brush-up forløb, som har til formål at skabe muskeltilvækst, vare i mindst 12 uger, da det er den fysiologiske tidsramme herfor. Formålet og fokusområdet for brush-up-forløbet skal forinden være identificeret, afgrænset og borgeren skal være motiveret til træningsopholdet. Forløbet foregår på Bo- og rehabiliteringscenter Lunden, hvor borgeren midlertidigt flytter ind i Rehabiliteringsafdelingen. Forløbet visiteres af hjemkommunen, som også forinden beskriver borgerens støttebehov og indsatsmål.

DSC01030

Borgere med nytilkommet eller ikke-erkendte kognitive vanskeligheder

Det kan være relevant at holde øje med eventuelle funktioner som stagnerer, eller observere for skjulte kognitive skader i borgerens efterforløb. Skjulte kognitive skader kan under indlæggelsesforløbet i sygehusregi overses, og måske først blive fanget senere, når borgeren er kommet hjem fra sygehusforløbet og rehabiliteringsforløbet. Jævnfør samarbejdsaftalen for voksne med erhvervet hjerneskade i Region Syddanmark, er der mulighed for at få en genhenvisning til den nødvendige udredning på sygehuset. Henvisningen fås gennem egen læge og borgeren indkaldes når sygehuset har en ledig tid.

_IMG4459

Vederlagsfri fysioterapi

Vederlagsfri fysioterapi tilbydes borgere i Varde kommune eller de omkringliggende kommuner, der har et varigt eller svært fysisk handicap som følge af hjerneskade. Det kan eksempelvis være borgere med behov for at forbedre funktioner, vedligeholde eller forebygge/forhale forringelse af funktioner. Træningen kan både foregå individuelt eller på hold. Efter fysioterapeutisk vurdering kan træning foregå i træningslokale eller i bassin.
Vederlagsfri fysioterapi kan også vælges af borgere uden tilknytning til Bo- og rehabiliteringscenter Lunden, men kræver i alle tilfælde en henvisning fra praktiserende læge.

Jævnfør samarbejdsaftalen i Region Syddanmark er denne indsats gældende for voksne borgere med erhvervet hjerneskade, som har fået en lægehenvisning til vederlagsfri fysioterapi efter Sundhedsloven §140a, jf. Sundhedsstyrelsen ”Vejledning om adgang til vedlagsfri fysioterapi” og som har valgt en kommunal leverandør. Herudover kan der træffes beslutninger om tilbud til borgere uden for målgruppen, afhængig af borgerens situation og aktuelle rammer.

Vejledende tilbydes individuel indsats til borgere på plejecentre ca. 30 min én gang ugentligt. For borgere på hold er det ca. 60 min én gang ugentligt.

DSC01095

Dagtilbud, aktivitet og samværstilbud

Aktivitets- og samværstilbud gives gennem Centerstøtten eller Dagtilbuddet afhængig af alder.  Borgere over pensionsalderen tilbydes Centerstøtten, og borgere under pensionsalderen tilbydes Dagtilbuddet. Begge tilbud er til borgere, der har behov for opretholdelse eller forbedring af motoriske, sociale, kognitive, kommunikative samt personlige færdigheder. Tilbuddene dækker støtte til samfundsliv, kommunikation, relationer, praktiske opgaver, egenomsorg og mobilitet. Ledsagelse sker i det omfang, der er i sammenhæng med sidstnævnte aktiviteter.

Ydelsen består i 6 timers aktivitet pr. borger 1-3 dage i ugen. Der er 8 pladser pr. dag placeret på hverdagene; mandag, tirsdag, onsdag og torsdag.

Tilbuddet visiteres af kommunen. Forplejning samt deltagelse i særlige arrangementer er brugerbetalt.

tDEmMly8

Faglig undervisning

Lunden består af mange erfarende og kompetente fagprofessionelle specialiserede i neurorehabilitering af voksne med hjerneskade.

Vi tilbyder undervisning i kernefaglige metoder, eller områder relateret til voksne på hjerneskadeområdet.

Undervisningen kan både være borgercentreret og målrettet en gruppe fagpersoner, som skal anvende læringen hos en borger.

Undervisningen kan også have et udviklings- og læringsperspektiv som sigte og målrettes sundhedsprofessionelle, pårørende, skoler m.fl., hvor vi både kan tage ud af huset og undervise, eller facilitere og afholde undervisningen på Bo- og rehabiliteringscenter Lunden. Vi har et stort undervisningslokale, hjælpemidler ved hånden, samt mulighed for at levere forplejning.

Eksempler på undervisningstemaer er dysfagi, forflytninger, rehabilitering, generel viden om hjerneskade, hjernetræthed og lejringer (Lin).

I er velkommen til at kontakte os med de ønsker I har for undervisningstemaer. Vi er fleksible og dækker en stor vifte af viden inden for det biopsykosociale i relation til voksne med hjerneskade.

For pårørende kan hjerneskade tæt på livet give mange spørgsmål, tanker og ikke mindst erkendelsen af at mangle viden. Hjælp til at skabe mening, sammenhæng og håb, kan derfor give de pårørende en bedre evne til at anvende og forstå en større del af informationen, som gives under forløbet.

Lunden-1